Umí církev hospodařit?

04.12.2013 15:30

Dokáže Římskokatolická církev hospodařit s majetkem? Není přece jen lepším hospodářem stát? A bude vůbec majetek navrácený církvím a náboženským společnostem dle zákona o majetkovém vyrovnání nějak sloužit i nevěřícím?

To jsou jen některé z otázek, které se v naší společnosti v souvislosti se zákonem 428/2012 Sb. (majetkové vrovnání) dnes a denně objevují. Církev si je vědoma obav, které tzv. „restituce“ u velké části veřejnosti vyvolávají, a chce na ně reagovat.

V následujících týdnech tak budeme ve speciálním seriálu na www.sluzbaverejnosti.cz představovat příklady toho, jak lze také smysluplně a ve prospěch všech využívat majetek navrácený převážně v průběhu 90. let.

Chceme tímto poukázat na to, že hlavním posláním církve je opravdu hlásání evangelia a služba bližním, ze které mají prospěch všichni.  

O příkladech špatného hospodaření se dozvídáme poměrně často a je to téma budící velkou pozornost. Jak je to ale s případy opačnými? Jsou? Pokud ano, ví se o nich dost?

V prvních dílech zavítáme do brněnské diecéze. Začíná se již dnes, ve středu 4. listopadu 2013. Příklady naleznete zde.

Pozn.: Jako vhodný doplněk či vstup do problematiky doporučujeme např. nedávno vydanou knihu Aleny Ježkové Tichá srdce. Kláštery a jejich lidé. Jak dnes vypadá klášterní zahrada v Oseku? Co dnes uvidí návštěvník kláštera v Plasích? I na tyto otázky naleznete v uvedené monografii odpovědi.