Soud dnes řešil kauzu obrazu Madony z Veveří

07.08.2015 17:08

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes (pátek 7. srpna 2015) rozhodl, že Národní galerie by měla vydat církvi obraz Madony z Veveří. Ve věci restitučního nároku Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška vůči gotickému deskovému obrazu Madony z Veveří proběhla během uplynulého roku řada jednání mezi statutárními zástupci Biskupství brněnského a Národní galerie v Praze i mezi právními zástupci obou stran. Tato jednání však nevedla ke shodě v hodnocení souvisících dokumentů a ke sjednocení stanovisek obou stran. Po dohodě právních zástupců byla proto dne 13. února 2015 předložena záležitost ke končenému rozhodnutí Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Patrně průlomové rozhodnutí vydal Obvodní soud pro Prahu 1 v pátek 7. srpna 2015, když rozhodl, že Národní galerie v Praze je povinna vydat Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška gotický obraz Madona z Veveří. Toto rozhodnutí je významné proto, že je první ve věci tzv. církevních restitucí movitých věcí, navíc u takto významné památky mimořádného významu, zapsané v seznamu národních kulturních památek.

Jak přibližuje právní zástupce Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška  JUDr. František Severin: „Obraz z poloviny 14. století věnoval církvi markrabě moravský Jan Jindřich ve druhé třetině 14. století a v kapli Nanebevzetí Panny Marie u hradu Veveří byl umístěn do poloviny třicátých let 20. století. Poté co byl vystaven na výstavě gotického umění v Moravském zemském muzeu, byl přímo z výstavy po jejím skončení v roce 1936 převezen do Prahy za účelem restaurování, a posléze jej darovalo´ ministerstvo zemědělství v roce 1958 Národní galerii v Praze, která z tohoto darování odvozovala své vlastnictví.“ˇ

JUDr. Severin však prokázal soudu, že církev nikdy vlastnictví k obrazu nepozbyla, a že tedy došlo k naplnění podmínek zákona o církevních restitucích, dle kterého je stát povinen vydat majetek, který si „převzal nebo ponechal bez právního důvodu“. „Pokud Národní galerie v Praze v průběhu soudního řízení tvrdila, že stát nabyl vlastnictví obrazu již v roce 1925, když stát odkoupil od barona Moritze Arnolda de Foresta vlastnictví panství Veveří a Rosice, pak neunesla důkazní břemeno tohoto tvrzení, že současně s tímto panstvím získala i vlastnictví obrazu Madony. Již v roce 1933 Moravsko-slezská finanční prokuratura, státní orgán na úrovni současného Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, totiž písemně osvědčila, že předmětný obraz není součástí kaple a nesdílí tedy vlastnická práva ostatních nemovitostí zakoupeného panství, naopak že obraz je po dobu mnoha desetiletí veden v inventářích farnosti,“ doplňuje Severin.

Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné, Národní galerie se proti němu odvolá k Městskému soudu v Praze.

Souvislosti hledejte zde: https://tisk.cirkev.cz/z-domova/komu-patri-madona-z-veveri/.