Santiniho zelenohorská perla v nové sezoně pod správou církve

03.04.2015 17:26

Od 1. dubna 2015 je opět návštěvníkům otevřen kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Chrám, který je zapsaný na seznamu UNESCO, vloni dostala v rámci majetkového vyrovnání zpět farnost Žďár nad Sázvou II - Klášter. Na co se můžeme těšit?

16. dubna 2015 zde poprvé můžete prožít Nikodémovu noc a koncem května tu bude mít premiéru Noc kostelů. Další aktuality ze života chrámu a farnosti můžete sledovat na novém webu https://www.zelena-hora.cz.

Ze změny vlastnictví budou mít pomyslnou radost zejm. větší návštěvnické skupiny a rodiny, protože je pro ně nově připraveny slevy na vstupném. Zelená Hora by se též měla víe otevřít dětem, pro které jsou mj. připraveny výukové programy. Dále se též prodlouží doba prohlídky z 30 na 45 minut (za stejnou cenu), je připraven prodej suvenýrů a otevřeno bude i v pondělí (květen - září).

Co se týče oprav chrámu a poutního areálu, nejzásadnější stavební akcí letošního roku bude zahájení oprav první galerie uvnitř chrámu. Oprava by měla stát kolem 1, 4 milionu korun; přispěje na ni i město a stát.

(zdroj: ČTK)