Ostravsko-opavské Biskupské lesy již rok hospodaří na navráceném majetku

07.08.2015 13:30

1. července 2014 vznikl v rámci Biskupství ostravsko-opavského smaostatný odbor Biskupské lesy. Jak se na severu Moravy a ve Slezsku hospodařemí daří? Dočtete se v novém Katolickém týdeníku, kde na toto téma píše mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda. Přinášíme ukázku textu:

Přesně před rokem se na severní Moravě objevil nový subjekt hospodařící na lesních pozemcích. Biskupské lesy zřídil svým dekretem biskup František Václav Lobkowicz ke dni 1. 7. 2014 jako samostatný odbor ostravsko-opavského biskupství. Diecéze v současnosti hospodaří na více než 25 tisících hektarech lesních pozemků.

Revírníky, lesníky a další zaměstnance Biskupských lesů nejčastěji potkají turisté v centrální části Beskyd a Pobeskydské pahorkatině. Území obhospodařované diecézí se nachází v oblasti Bílé, Ostravice, Čeladné, Kunčic pod Odřejníkem a zasahuje až k Frenštátu pod Radhoštěm. Lesní správu Ostravice tvoří celkem jedenáct revírů s rozlohou 17 234 ha. Součástí této výměry je také Hukvaldská obora, která patří mezi nejstarší obory v České republice a specializuje se na chov muflonů, daňků, divočáků a jejich honitbu. Lesní pozemky spravuje biskupství také na Bruntálsku.

Více v aktuálním (č. 32) KT v sešitu diecézního zpravodajství.