Olomoucké arcibiskupství už hospodaří na prvních hektarech restitučních lesů

08.09.2014 18:02

Zpět do vlastnictví olomouckého arcibiskupství byly v uplynulých dnech vráceny první lesní pozemky, o něž instituce požádala v rámci procesu majetkového narovnání, označovaného také jako „církevní restituce“. Na zhruba 1300 hektarech, zejména na Kroměřížsku, teď arcibiskupství začíná prostřednictvím své firmy Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, s. r. o., (ALSOL) hospodařit.

Olomouc: „Zahájili jsme hospodaření na lesních pozemcích ve vlastnictví Arcibiskupství olomouckého, z nichž převážnou část, asi 1200 hektarů, tvoří lesy v okolí Kroměříže a 60 hektarů u Traplic na Uherskohradišťsku. Společnost dále hospodaří na cca 120 hektarech lesů na katastru obce Chvalčov v okrese Kroměříž, které patří Arcibiskupskému kněžskému semináři,“ shrnul současný stav jednatel ALSOL P. Jiří Kopřiva. Zároveň upozornil, že se jedná jen o nepatrný zlomek předpokládané výměry možných restitučních pozemků. Olomoucké arcibiskupství totiž v řádném termínu požádalo o zhruba 40 tisíc hektarů lesní a 5 tisíc hektarů zemědělské půdy, a dosud navrácený majetek tak představuje asi tři procenta všech vznesených požadavků.

Pro vykonávání činností spojených s hospodařením v lesích chce společnost ALSOL využívat zejména živnostníky, případně menší regionální firmy. „Jedním z našich hlavních cílů je nabídnout výdělek místním lidem. Především v oblastech s vysokou nezaměstnaností chápeme tento sociální aspekt jako velmi důležitý,“ vysvětlil P. Kopřiva. Dalším důvodem je snaha v co nejvyšší míře využívat služeb těch lidí, kteří v daném místě pracovali už dříve. „Znalost místních poměrů bývá totiž v lesnictví velmi důležitá, proto chceme na různé pracovní pozice využít maximum těch, kteří v regionu nyní pracují,“ uvedl P. Kopřiva.

Polnosti bude arcibiskupství pronajímat

Pro prodej dřevní hmoty a dalších produktů hodlá společnost využít vlastní obchodní oddělení. „Při objemech dříví, které bychom z restituovaných lesů měli vytěžit, budeme obchodovat s velkými zpracovateli, ale zároveň chceme podpořit i zpracovatele regionální. Troufám si říct, že na rozdíl od některých jiných subjektů to nezůstane pouze na úrovni proklamační fráze,“ přislíbil jednatel společnosti.

Více na https://www.ado.cz/clanek/olomoucke-arcibiskupstvi-uz-hospodari-na-prvnich-hektarech-restitucnich-lesu.

(Zdroj: Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého)