Na našem webu je stále něco nového

27.12.2013 16:10
 

 Ani v době vánočních volných dní nespí tento náš specializovaný web určený k informování o procesu majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, mnohdy nepřesně zvaného církevní restituce. Nyní si tak můžete přečíst nové příklady dobré praxe využití dříve navrácených církevních objektů.

Ve čtvrtém pokračování seriálu seznamujícího čtenáře s možnostmi dobrého využití církevních objektů, které byly navráceny nejen díky zákonu 428/2012 Sb., se podíváme do Olomouce. Tato středomoravská metropole je nejen sídlem moravského metropolity a olomouckého arcibiskupa, ale je zde rovněž ustavena Metropolitní kapitula u sv. Václava v Olomouci.

A právě kanovníkům činným při zdejší katedrále sv. Václava patřila řada tzv. kanovnických domů na tehdejším Předhradí, tedy v oblasti, kde dnes najdeme ulice Wurmova a Křížkovského. Tyto objekty byly komunisty zabaveny a církevní instituce i sociální zařízení vystěhovány, resp. zrušeny.

Po navrácení církvi v 90. letech zde postupně nalezlo své potřebné zázemí několik neziskových či charitativních organizací; ve třech objektech se nachází školy.

Chcete-li vědět více, podívejte se prosím sem.