Majetkové vyrovnání na diecézních webech

31.01.2014 08:33
 

 Mnohé diecéze připravily, v zájmu zlepšení informovanosti věřících či ostatních zájemců, na svých webech speciální záložky věnované zákonu o majetkovém vyrovnání. Návštěvníci zde především získají informace k průběhu naplňování zákona o vyrovnání (428/2012 Sb.) ve svém okolí. Přinášíme zde přehled těchto internetových prezentací s přímými odkazy a krátkou charakteristikou každé z nich.

Ostravsko-opavská diecéze

Na www.doo.cz naleznete speciální záložku Majetkové narovnání v levé horní části (cca. vprostřed svislice). Jsou zde umístěny základní informace, některé diecézní dokumenty či rozhovory.

Olomoucká arcidiecéze

Na www.ado.cz je banner odkazující k informacím o majetk. narovnání umístěn na pravé straně stránky. Za vše říkající fotkou neratovského kostela čtenář nalezne přehledný rozcestník na užitečné weby, základní diecézní dokumenty, výběr článků o tématu a příklady využití navrácených církevních budov ve prospěch všech.

Brněnská diecéze

Na jihomoravském webu je téma uvozeno otázkou: „Jak dále?“. Záložku naleznete na pravé straně. Dočtete se tu vše podstatné v článcích o aktuálním „restitučním dění“, nachází se zde rovněž přehled všech v diecézi podaných výzev či odkaz na zajímavé články v médiích.

Českobudějovická diecéze

Biskupství českobudějovické má informace o narovnání umístěny pod odkazem na levé straně, který je nazván „Aktuálně o církevních restitucích“. Na jednom místě zde přehledně naleznete články o aktuálním dění nebo přehledy o podaných výzvách či dohodách o vydání.

Litoměřická diecéze

Věřící ze západních a severních Čech jsou o vyrovnání informováni prostřednictvím záložky na webu nazvané Církev a stát v pravé části stránek. Je zde přehled o podaných výzvách, nechybí základní informace či odkaz na web ČBK.

Ještě dodejme, že z mnohých webů katolických diecézí v ČR se přímo dostanete i na speciální stránky www.sluzbaverejnosti.cz; na částečné majetkové vyrovnání tyto stránky nahlížejí komplexně a v potřebných souvislostech.

Připomínáme, že biskupové na svém posledním plenárním zasedání (96.) také iniciovali přípravu kampaně zaměřené na informování věřících o zák. 428/2012 Sb. prostřednictvím jednotlivých farních rad. O tomto projektu budeme v dohledné době informovat podrobněji.