Lesníci z ostravských Biskupských lesů oslavili svatého Huberta

07.11.2014 08:28

Svátek svatého Huberta (3. listopadu), patrona lesníků a myslivců, oslavil ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz společně s pracovníky Biskupských lesů v hukvaldské oboře. Toto první setkání lesníků a myslivců s vedením diecéze mělo slavnostní ráz, který umocnilo vystoupení trubačů na lesní rohy. Hukvaldská obora o rozloze 457 hektarů, která se specializuje na chov dančí, mufloní a černé zvěře, byla vrácena církvi k 1. říjnu 2014.

Obora byla po 66 letech navrácena do rukou církve po nezměrném úsilí pracovníku biskupství,“ uvedl na začátek setkání oborný Milan Koutný a připomenul, že hukvaldská obora byla založena již v roce 1567 olomouckým biskupem Vilémem Prusinovským a patří mezi nejstarší obory v České republice.Obora3

Z malé obůrky, která vznikla v 16. století pod hradem Hukvaldy, vytvořili jeho následovníci v průběhu staletí vyhlášenou oboru, která se od konce 19. století věnuje chovu mufloní zvěře. Dnes v oboře žije 140 ks daňků a 120 ks muflonů.

Zazněla také slova o poctivém a příkladném hospodaření. „Nemůžeme si nevšimnout veliké nepoctivosti, která je v naší zemi. Nakonec stejně vše špatné vyjde napovrch. My takové věci dělat nechceme, protože máme svědomí a navíc víme, že poctivost přináší tu pravou radost,“ řekl biskup Lobkowicz. „Ukažme světu, jak se dá hospodařit. Neslibuji vám stotisícové platy, ale naší snahou bude, abyste byli spokojeni a také veřejnost, aby byla spokojena,“dodal biskup.

Změnu majitele Hukvaldské obory a dalších lesů pozitivně oceňují i samotní lesníci. „Je to po právu a jsem velice rád. Vnímám to velice pozitivně. Navíc pracujeme v příjemném prostředí a s příjemnými lidmi,“ uvedl revírník Petr Kaděrka z Bílé. Rovněž oborný Milan Koutný majetkové vyrovnání považuje za přínosné. „Myslím si, že vlastník se chová k majetku vždy jinak než stát. Pro oboru a pro to prostředí tady to bude přínosem,“ dodal Koutný, který pracuje v Hukvaldské oboře již 33 let. 

Více na https://www.doo.cz/59-zpravy/posledni-zpravy/1961-lesnici-z-biskupskych-lesu-oslavili-svateho-huberta-v-hukvaldske-obore.html.

(zdroj: Pavel Siuda, tiskový mluvčí Biskupství ostravsko-opavského)