Komu patří Madona z Veveří?

16.02.2015 19:23

Římskokatolická farnost Veverská Bítýška podala v roce 2013 dle zákona o částečném majetkovém vyrovnání výzvu k vydání gotického deskového obrazu Madona z Veveří, který je nyní umístěn v pražské Národní galerii (NG). Vzhledem k tomu, že NG vlastnictví obrazu farností neuznala, rozhodlo se Biskupství brněnské požádat o určení vlastníka soud. Proč je tento krok nezbytný? Přinášíme k tomu vysvětlení diecézní tiskové mluvčí M. Jandlové.

Obraz Madona z Veveří

Ve věci restitučního nároku Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška vůči gotickému deskovému obrazu Madony z Veveří proběhla během uplynulých osmi měsíců od uvedení doc. Fajta do funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze řada jednání mezi statutárními zástupci Biskupství brněnského a Národní galerie v Praze a mezi právními zástupci obou stran.

Tato jednání však nevedla ke shodě v hodnocení souvisejících dokumentů a ke sjednocení stanovisek obou stran. Po dohodě právních zástupců byla proto dne 13. února 2015 předložena záležitost ke končenému rozhodnutí Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Ing. Martina Jandlová, tisková mluvčí Biskupství brněnského

Proč by mělo toto dílo opět patřit církvi? Podrobnosti o církevním vlastnictví obrazu v rozhodném období před 25. únorem 1948 naleznete zde: https://www.biskupstvi.cz/jak-dale-madona-z-veveri.