Katolická církev a Svaz: restituce se netýkají legálně nabytého obecního majetku

27.05.2014 14:17

Majetek, který získala města a obce podle zákona, nemůže být oprávněnou žádostí o vydání majetku v rámci vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Shodli se na tom předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek s generálním sekretářem České biskupské konference Tomášem Holubem. Domluvili se také na tom, že se o případných nejasnostech budou vzájemně informovat.

Někdejší církevní majetek mohl být na města a obce v minulosti převeden buď v souladu s platnou právní úpravou, nebo v rozporu s tzv. blokačním paragrafem. V prvním případě je zřejmé, že zákonně nabytý majetek měst a obcí nemůže být součástí oprávněných žádostí o vydání majetku podle zákona č. 428/2012 Sb., protože je za něj vyplácena finanční náhrada. Ve druhém případě je třeba situaci řešit individuálně podle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Jedná se zde o posouzení toho, zda vlastnictví státu trvá.

„Shodli jsme se, že budeme vzájemně informovat o nejasných majetkových případech, aby se celý proces církevních restitucí urychlil a majetek měst a obcí odblokoval“, říká předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

„Naší společnou snahou je případné nejasnosti co nejdříve vyřešit tak, aby se pomohlo i oprávněným nárokům církevních subjektů“, říká generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Jednání, které se uskutečnilo koncem minulého týdne, se kromě čelních představitelů obou institucí, zúčastnila také výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová a ekonomický expert katolické církve Karel Štícha. Debatovalo se i o výše uvedených žalobách církevních právnických osob na majetek měst a obcí. V této souvislosti si obě strany přislíbily spolupráci také při mediaci sporných záležitostí, které se mohou objevit.  

O Svazu měst a obcí ČR:

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 500 měst a obcí. Další informace najdete na www.smocr.cz.