K článku, který Josef Klíma nikdy nenapsal

05.06.2014 14:55

V květnovém dílu televizní talk-show Dům nejen ze skla, který TV NOE vysílala 16. května 2014, zazněl dotaz na známý matoucí článek Církevní restituce = krádež za desítky miliard, který je dostupný na internetu a stále se šíří e-mailovou cestou. Pozvaný host ve studiu, generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub, ve vysílání slíbil, že Tiskové středisko ČBK zjistí podrobnosti, a zveřejní komentář k tomuto textu.

Uvádíme k němu následující:

1.      Obsah článku přináší velké množství lží a zavádějících polopravd proti katolické církvi. Ve své podstatě nemá po faktické stránce reálný základ a je záměrně matoucí. (nepravdivost tvrzení si lze jednoduše ověřit v sekci Otázky a odpovědi)

2.      Autorem článku je anonym, který jej podepsal jménem novináře Josefa Klímy.

3.      Josef Klíma tedy tento článek nikdy nepsal a od jeho autorství se distancoval v rozhovoru pro Reflex (text je dostupný zde: https://www.andrejstastny.cz/index.php?rubrika=aktuality&detail=161); tuto skutečnost přímo potvrdil i Tiskovému středisku ČBK.

4.       Tento článek byl na internetu publikován již v roce 2012 a jeho znění se rozšířilo na mnoho dalších stránek či do e-mailových schránek. Lži si tedy, jak vidno, žijí vlastním životem.

 

Představitelé katolické církve i jejich kolegové z ekumeny se již 20 let snaží vysvětlovat, jak potřebné je majetkové osamostatnění církví a náboženských společností na státu, a jaký je efekt pro fungování celé společnosti, nejen církve. Diskuse na toto téma je velmi košatá a vždy je potřebné přihlédnout spíše k faktům, ne k emocím. Proto nás velmi mrzí, že se stále setkáváme s tím, že doložitelná fakta jsou bez důkazů překrucovány a manipulovány.

Děkujeme všem čtenářům, kteří si udělají čas a mají zájem seznámit se s problematikou „církevních restitucí“ z relevantních zdrojů (naleznete je zde např. v sekci Ke stažení).