Jak souvisí částečné majetkové vyrovnání a církevní školství?

09.07.2014 08:57

Financování církevního školství od roku 2016; jedno z témat, které rozhýbalo poněkud stojatější vody mediálního rybníka těchto prázdninových dní. Církevní školy by od začátku školního roku 2016/2017 měly, stejně jako soukromé vzdělávací instituce, přijít o státní dotaci na provozní náklady. Vyplývá to z návrhu novely školského zákona.

Podle související zprávy ministerstva totiž církve v rámci majetkového vyrovnání získaly peníze na to, aby jako zřizovatel mohly tyto náklady hradit samy. Vláda chce takto též narovnat podmínky pro financování škol ostatních zřizovatelů (tam kde jimi není stát).

Proč s tímto úhlem pohledu na věc Římskokatolická církev nesouhlasí? K čemu mají sloužit prostředky ve formě náhrady za ukradený majetek, ketrý nebude možné dle zákona 428/2012 Sb. vydat? A jakou poozici vlastně mají školy zřizované církvemi a náb. společnosti v rámci celé vzdělávací soustavy ČR?

Chcete-li se seznámit s tématem podrobněji, podívejte se na rozhovor M. Hegretové s ministrem škosltví M. Chládkem a generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem. Je  dostupný v archivu ČT.

Vyjádření Ministrestva školství mládeže a tělovýchovy naleznete zde: https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/tiskova-zprava-msmt-je-pro-rovny-pristup-ve-skolstvi .

Tématu se jako první věnovalo Právo: https://www.novinky.cz/domaci/341591-revans-za-restituce-cirkevni-skoly-maji-prijit-o-cast-dotaci.html; informace naleznete např. i v Reflexu: https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/57596/cssd-se-msti-cirkvim-ministr-chladek-navrhl-aby-cirkevni-skoly-prisly-o-cast-dotaci.html.