Expertní komise poprvé jednala o majetkovém vyrovnání

17.12.2013 16:45
 

 V prostorách Senátu dnes, 17. prosince 2013 dopoledne, poprvé jednala expertní komise složená ze zástupců ČSSD, ANO, církví a náboženských společností. Další jednání nad konkrétními podklady proběhne v lednu roku 2014, tentokráte na církevní půdě.

Zástupci politických stran ČSSD (místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková) a ANO (poslanec Martin Stropnický) na následné tiskové konferenci zopakovali, že trvají především na dořešení otázky církevních majetků na Pražském hradě, kladou důraz na transparentnost procesu majetkového vyrovnání a navrhují část prostředků z náhrad za historický církevní majetek, který nemůže být vydán, účelově vázat na využití v rámci projektů pro službu veřejnosti. Chtějí také po církvích a náboženských společnostech zdůvodnit výši náhrady, tak jak je zakotvena v zákoně 428/2012 Sb. Potvrdili ale, že případné změny ve vyrovnání chtějí dosáhnout jednáním obou stran; k nim má právě sloužit dnes prvně zasednuvší komise.

Církve zase dnes představily návrh pravidel pro další jednání komise a kvitovaly s povděkem možnost vzájemně se seznámit, a začít konstruktivně jednat. Cílem série jednání, je, dle nich, především shodnout se na kooperativním modelu fungování církví a náboženských společnosti v ČR. Zástupci v komisi, které vede generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub, mají na další jednání připravit materiály týkající se průběhu procesu majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi od 90. let 20. století i podklady ukazující na to, jak dnes církve a náboženské společnosti konkrétně pomáhají. Mons. Holub rovněž ocenil přítomnost zástupců dalších církví (jednání komise se účastní i T. Kraus za Federaci židovských obcí a ERC reprezentoval P. Grulich) a ekumenickou dohodu, která je důležitým prvkem nejen pro jednání komise, ale i pro celé majetkové vyrovnání.

Konkrétním výstupem ze dnešního setkání je shoda obou jednajících stran na možnosti ustavení vládní komise, která by proces vyrovnání sledovala.

Tým církví a náboženských společností při jednáních na této úrovni reprezentuje generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub, ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha, tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus; Ekumenickou radu církví zde zastupuje tajemník Rady Církve bratrské Petr Grulich a v expertní komisi zasedá i advokát Jakub Kříž.

ČSSD a ANO nominovaly do vedení svého týmu místopředsedkyni ČSSD a senátorku Alenu Gajdůškovou, právníka Jana Kudrnu, Karla Machovce, Dagmar Terelmešovou (všichni za ČSSD); Hnutí ANO pro jednání vybralo Martina Stropnického a Helenu Válkovou.

(František Jemelka, Tiskové středisko ČBK)