Ekonom pražského arcibiskupství Roman Češka: Církev byla minimálně dvou a půl násobně poškozena

09.10.2018 16:50

Ekonom pražského arcibiskupství Roman Češka byl nedávným hostem 20 minut Radiožurnálu na stejnojmenné stanici Českého rozhlasu.

Mimo ohlédnutí za svými praconvími zkušenostmi z 90. let hovoři o své cestě k víře, k práci na Arcibiskupství či ekonomické nesmyslnosti snah o zdanění finančních náhrad v rámci tzv. církevních restitucí. Doslova říká:

" ... církev byla minimálně dvou a půl násobně poškozena tím, že se jí majetek 20 let nevydával. Všichni ostatní restituenti byli ty křivdy napraveny na začátku 90. let. Církev až o 20 let později, to je velký ekonomický rozdíl. To je první věc. Druhá věc je, představme si, že mezi sebou máme drobný problém. Já jsem vám třeba rozbil auto nebo pobořil dům, a vyčíslili jsme tu škodu na 1 milion a já bych vám řekl: Ano, uznávám, že jsem vám udělal škodu, dám vám jeden milion. Ale řekl bych vám, že vám ho budu dávat v dalších třicet let a to je podstata dalšího demokratického zločinu, na který bohužel církev přistoupily, že souhlasily s tím, že tu náhradu budou dostávat 30 let a to je rozdíl jako dostat milion hned anebo dostávat každý rok nějakých 33 tisíc. Asi skutečně se shodneme na tom, že to je velký rozdíl, protože když budete po dobu 30 let dostávat každý rok 33 tisíc, tak z toho neopravíte to poškozené auto, nebo dům, nezainvestujete a v podstatě se dostanete do situace, kdy to, co vy jste si mohla koupit za milion dnes, za třicet let už si koupíte třeba desetinu."

Tak až zase uslyšíte někoho mluvit o nadhodnocení, vzpomeňte si ...

Celý rozhovor s redaktorkou Janou Klímovou naleznete zde:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/roman-ceska-nejvetsi-hodnotu-vraceneho-majetku-arcibiskupstvi-prazskemu-maji-7633708