Duchovní osa Moravy: tři památky na jednu vstupenku

28.03.2014 11:42

Druhou sezonu načíná Duchovní osa Moravy. Projekt Muzea umění Olomouc, Arcibiskupství olomouckého a kroměřížského Národního památkového ústavu, který společným návštěvnickým programem propojuje turisticky atraktivní objekty v Olomouci a Kroměříži. Zatímco loňský rok byl ve znamení administrativní přípravy, letos již bude turistům nabídnut konkrétní program prolínající se celým rokem.

Olomouc: „Tou nejvýznamnější novinkou je samozřejmě možnost zakoupení výhodné společné vstupenky, ale kromě toho chystáme řadu doprovodných akcí, například první ročník festivalu raně barokní kultury ´Hortus Magicus´ v kroměřížské Květně zahradě,“ naznačil Ondřej Zatloukal z Muzea umění Olomouc.

Už během letošní turistické sezony lze podle Zatloukala díky projektu Duchovní osa Moravy absolvovat prohlídku kroměřížského zámku, olomouckého Arcibiskupského paláce a Arcidiecézního muzea Olomouc na jednu společnou vstupenku. „Vycházíme z předpokladu, že teprve po zhlédnutí všech tří objektů získá návštěvník úplný obraz o významu a šíři aktivit spojených s působením olomoucké arcidiecéze na Moravě,“ vysvětlil Zatloukal s tím, že návštěvníci budou moci vybírat ze dvou typů vstupenky. „Nabízíme velký okruh, v němž jsou zahrnuty všechny tři objekty, a malý okruh, který se týká Arcidiecézního muzea a Arcibiskupského paláce,“ dodal.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner rozvoj projektu vítá. Duchovní osa Moravy podle něj nabízí turistům ucelený pohled, poznání souvislostí a porozumění historickému a uměleckému odkazu předků i církevních dějin. „Mnohým věcem nemůžeme rozumět, když nevidíme jejich souvislosti, ba vytržením ze souvislosti můžeme i převrátit jejich smysl. Proto jsem rád, že se spolupráce v rámci projektu Duchovní osa Moravy rozvíjí. Krásná Kroměříž není bez Olomouce a většiny Moravy pochopitelná. Šlo o jeden funkční celek,“ míní Graubner. Společné vstupenky jsou podle něj jen jedním z projevů této ucelené služby. „Ta se jistě bude rozvíjet i v dalších oblastech a přiznám se, že bych měl velkou radost, kdyby nás následovali jiní,“ dodal arcibiskup.

Více na https://tisk.cirkev.cz/z-domova/duchovni-osa-moravy-tri-pamatky-na-jednu-vstupenku/.