Dobré vztahy patří k prioritám: diecéze stáhnou restituční žaloby vůči krajům

08.07.2016 09:46

Diecéze se vzdají všech určovacích žalob na kraje

Biskupové českých a moravských římskokatolických diecézí se rozhodli, v rámci snahy o kooperaci a zlepšení vztahů se státem a kraji, vzdát se určovacích žalob zakotvených v zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi (č. 428/2012 Sb.), které byly diecézemi podány na některé kraje ČR. K tomuto vstřícnému kroku nepopírajícímu zákonné zakotvení možnosti soudního přezkumu též vyzývají řády a kongregace působící v naší zemi.

Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu.

V souvislosti s touto problematikou je dobré si uvědomit, že až do vydání rozsudku Nejvyššího soudu ve věci kláštera kapucínů v Opočně nebyl podán závazný výklad vztahu zákona o majetkovém vyrovnání a zákona o majetku krajů ohledně nemovitých věcí z původního církevního majetku. Proto některé církevní subjekty využily svého práva a požádaly o přezkum této otázky soudy.

Zároveň ale biskupové konstatují, že přechod majetků na kraje dle zákona o majetku krajů obecně probíhal za jiných okolností, než tomu bylo v případě přechodu historického církevního majetku na obce.

Závěrem je důležité upozornit na projekty, které jsou již realizovány právě díky majetkovému vyrovnání, zvláště když je toto prohlášení vydáváno na Velehradě, jehož rekonstrukce byla spolufinancována z peněz finanční náhrady. Příklady využití je možné nalézt na stránkách www.sluzbaverejnosti.cz či ve stanovisku generálního sekretáře ČBK na www.cirkev.cz.  


Čeští a moravští biskupové

Na Velehradě dne 7. července 2016