Církvi se vrátí poutní areál na Zelené hoře

25.06.2014 11:06

Ve své dnešní zprávě (Praha 25. června 2014) Národní památkový ústav (NPÚ) informuje o tom, že po pečlivém vyhodnocení výzvy a získaných podkladů dospěl k závěru, že nic nebrání uzavření dohody o vydání areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Biskupství brněnské i Římskokatolická farnost Žďár na Sázavou samozřejmě vítají konstruktivní a vstřícný přístup NPÚ a jsou připraveni ihned přistoupit k uzavření písemné dohody o vydání poutního areálu kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Jaké má římskokatolická farnost s využitím tohoto významného poutního místa, které je mj. na seznamu UNESCO, plány?

Žďárský duchovní správce, P. Vladimír Záleský, k tomu uvádí: „Chceme se navrátit k pravidelným poutním bohoslužbám a zajišťovat duchovní službu našim i zahraničním poutním výpravám.  Plánujeme rozšířit nabídku vhodných duchovních kulturních programů a koncertů.  Chceme také zkvalitnit prezentaci památky UNESCO a službu turistům; jak pečlivým výběrem, tak i vzděláváním a formací průvodců. Budeme také připravovat vhodné vzdělávací programy pro školy,“ doplňuje P. Záleský.

Výzvu o vydání poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou podalo  brněnské biskupství  dne 27. června 2013. Další podrobnosti na webu Tiskového střediska.