Bývalý klášter v Moravské Třebové bude i nadále sloužit seniorům města

02.10.2018 14:21

Zastupitelstvo města Moravská Třebová uzavřelo v pondělí 1. října 2018 jednu kapitolu ve vztazích mezi církví a místní samosprávou, když přistoupilo na kompromisní mimosoudní dohodu o vyrovnání s Kongregací sester Neposkvrněného Početí Panny Marie z Olomouce.

Město Moravská Třebová tak bude moci i nadále využívat objekt bývalého kláštera sester jako domov důchodců a zrealizovat plány na jeho rozvoj z dotací. Sestry pak investují kompenzaci 7,5 milionů Kč za svůj historický majetek do obnovy kulturního života ve městě a do rozvoje duchovního života.

Z dosaženého kompromisu a uzavření sporů máme radost. Předchozí snahy o dohodu, soudní přezkum případu a související dokazování nás poměrně značně vyčerpávaly, tak jsem rády, že se konečně můžeme dívat do budoucnosti. Rády se budeme podílet na fungování kaple v areálu domova i plánovat smysluplné využití získaných prostředků,“ přibližuje sestra Vojtěcha Zikešová, generální představená kongregace.

Obě strany tak využily prostor do konce října t. r., který jim dal krajský soud, který otázku vlastnictví objektu nyní projednává. Spor se vleče již osm let.

Dohoda je založena na postupném splácení uvedené částky a věcném břemenu na kapli, která je součástí areálu a bude tak sloužit účelu, pro který byla postavena.

Více informací na https://klastermt.sestry-nppm.cz/.

(Zdroj: kongregace, regionální Deníky)