Biskupský pivovar byl slavnostně otevřen

06.01.2016 15:17

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Litoměřice: Minipivovar s restaurací, který byl v loňském roce vybudován v části objektu Diecézního domu kardinála Trochty v Litoměřicích, byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Pozvaní hosté tak mohli ochutnat první pivo, které zde bylo uvařeno koncem listopadu a v průběhu následujícího měsíce uzrálo. Stal se jím dvanáctistupňový Štěpán a jedenáctistupňový Děkan. Slavnost byla vyvrcholením jednoroční práce mnoha lidí, kteří se na přípravě a realizaci tohoto projektu podíleli.

Mons. Baxant mj. řekl, že se projektem rodí něco, co by mělo dávat užitek a posloužit provozu církve. Přirovnal přitom nově vybudovaný pivovar k narozenému dítěti, které se postupně staví na vlastní nohy, aby pak zpětně mohlo zajistit ty, kteří ho přivedli na svět. A jako symbol požehnání zapsal na vstupní dveře tříkrálové znamení. 

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích je provozován společností Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře, nyní Diecézního domu kardinála Trochty, v ulici Komenského 4.  Má doplnit nabídku ubytovacích služeb Hostelu U sv. Štěpána, které jsou zde úspěšně provozovány už šest let. Vařit se tu budou piva plzeňského typu, spodně kvašená. Podle poptávky - nealkoholická i vícestupňová. Celková kapacita výroby může dosáhnout až tisíce hektolitrů ročně, v prvním roce je odhadována na jednu třetinu. Restaurace s pivnicí má kapacitu 120 míst. V nabídce jsou teplá jídla po celý týden, v pivnici ze samovýčepů si může každý konzument pivo sám načepovat.

Prostory restaurace byly zrekonstruovány a technologické vybavení pořízeno jako investice z prostředků finanční náhrady za majetek, který nemůže nebo z různých důvodů nebude vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Podle slov Richarda Kirbse, jednatele společnosti, kterou založilo biskupství a která bude minipivovar provozovat, se jedná o částku přibližně ve výši 20 mil. Kč.

Jak uvedl generální vikář P. Stanislav Přibyl, po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Zdůraznil, že finanční prostředky, které církev dostala v rámci majetkového vyrovnání, poslouží tomu, aby se církev mohla postavit na vlastní nohy a jako instituce mohla být prospěšná společnosti a pomáhat lidem, kteří budou její službu potřebovat.

Závěrem poděkoval všem, kteří se na přípravě a realizaci projektu podíleli - zaměstnancům Biskupství litoměřického, projektantům, dodavatelským firmám, úřadům, přes které byly vyřizovány potřebné formality, a také zdejšímu sládkovi, jehož role je v novém pivovaru nyní tou nejdůležitější.

K návštěvě pivovaru vás zveme!

(Autorka: Jana Michálková, tisková mluvčí Biskupství litoměřického)