Arcibiskup Graubner v Kroměříži: Nemůžeme to ani projíst, ani vybydlet

11.04.2014 22:21

Dnes (pátek 11. dubna 2014) a zítra probíhají v Kroměříži tzv. Poutní dny (viz zde: https://tisk.cirkev.cz/z-domova/kromeriz-bude-opet-hostit-poutni-dny/), na kterých nechyběl ani olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Mj. sloužil mši svatou ve zdejším chrámu sv. Mořice a zúčastnil se vernisáže výstavy Rozumný les – 120 let od založení Arcibiskupské lesní zařizovací kanceláře v Kroměříži. Při příležitosti vernisáže expozice mapující na kroměřížském zámku činnost této církevní lesní organizace mj. konstatoval, že církev při správě navráceného majetku bude bez pochyb navazovat právě na své letité zkušenosti v oblasti.

"Líbí se mi, že název výstavy je Rozumný les. Nemůžeme to ani projíst, ani vybydlet. Je třeba, abychom dalším generacím předali to, co jsme dostali od generací předchozích my, aby i oni tento odkaz spravovali s moudrostí," konstatoval k tomu v rozhovoru pro ČTK moravský metropolita (https://www.ceskenoviny.cz/kultura/zpravy/kromeriz-v-lete-navstevnikum-ukaze-sve-technicke-pamatky/1066594).

Olomoucké arcibiskupství dle arcibiskupa Graubnera zažádalo v rámci majetkového vyrovnání mimo jiné o navrácení zhruba 40.000 hektarů lesů a 5000 hektarů zemědělské půdy. O správu takovéhoto vydaného majetku se postará již fungující společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc.

Samotná výstava bude v návštěvnickém centru Arcibiskupského zámnku otevřena do konce října a bude ji možné vidět zdarma v rámci otevírací doby památky.