Předseda asociace soukr. zemědělství: Vypořádání restitucí by mělo proběhnout co nejdříve

19.03.2014 12:22

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík poskytl rozhovor serveru ParlamentníListy.cz. Jednoznačně zde říká, že z pohledu většiny zemědělců v ČR je nyní prioritou proces vydávání historckého církevního majetku dotáhnout co nejdříve do konce, a  odblokovat tak současnou patovou situaci. Díky dlouho trvající nejistotě totiž farmáři nemají s kým uzavřít nájemní smlouvy na pozemky, které nyní obhospodařují, a mohou tak přijít o potřebné dotace.

V závěru interview potom také reaguje na výtku odpůrců majetkového vyrovnání, kteří označují podmínky pro restituenty v 90. letech za diskriminační. A to v porovnání s tím, jak je nyní věc ošetřena v zák 428/2012 Sb. J. stehlík k tomu pro ParlamentníListy.cz doslova mj. říká: "Zaštiťují se tím (diskriminačními podmínkami, pozn. red.) všichni kromě nás, i když my bychom měli být první, kdo vystoupí, pokud by se cítil být poškozen. Debatu na toto téma jsme udělali přes naši členskou základnu, nikde jsme se nesetkali s názorem, že by se někdo cítil ukřivděn, že církev dostala náhrady za nevydaný majetek a my jsme dostali před dvaadvaceti lety náhrady nižší, protože odpovídaly cenám v té době. (...) Restituce zemědělců a církví jsou tedy dvě složitě porovnatelné pozice, proto nevedeme debatu, že bychom se cítili poškozeni tím, jak se stát vypořádal s církvemi a jak jsme byli vypořádáni my před těmi více než dvaceti lety".

Celý rozhovor si můžete přečíst zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zemedelec-prosi-vladu-Uz-ty-pozemky-cirkvim-dejte-at-nezijeme-v-nejistote-311930.