Ostravská katedrála opět otevřena lidem. Je opravená díky vícezdrojovému financování

23.11.2015 09:36

"Černá" Ostrava má nyní svou katedrálu (Božského Spasitele) zářící světlými barvami jako v dobách jejího svěcení. Po šestnáctiměsíčním úsilí totiž  byla v neděli 22. listopadu opravená dominanta města zpřístupněna veřejnosti; věřícím, ale i dalším zájemcům. Do "užívání" byla předána na slavnost Ježíše Krista Krále, tedy v poutní den, kdy si připomínáme patrocinium kostela.

V katedrále nyní nově naleznete ostatky sv. Jana Pavla II., novou adorační kapli, artefakty z historie či prostor pro prezentaci moderního sakrálního umění. Novinkou jsou i hodiny určené pro návštěvu chrámu mimo bohoslužby. Katedrála totiž bude zájemcům zpřístupněna celoročně, a to vždy od úterý do soboty v době mezi 8.15-12.15 a 13.15-17.15 hod.

Provedená rekonstrukce s náklady, které dosahují výše 68 milionů Kč, je unikátní i svým způsobem financování. Byly totiž využity "evropské", přeshraniční, "městské", dárcovské i "restituční" zdroje.

Více naleznete v článku na novém webu Biskupství ostravsko-opavského:  https://www.doo.cz/101-slider-na-hlavní-straně/2553-ostravska-katedrala-se-po-patnacti-mesicich-otevrela-lidem.html.

(zdroj: Biskupství ostravsko-opavské)