Madonu z Veveří představí Diecézní muzeum

22.01.2016 12:46

Dnem 14. ledna 2016 nabyly právní moci rozsudky Obvodního soudu pro Prahu 1 a Městského soudu v Praze, které ukládají Národní galerii v Praze povinnost ve lhůtě do třiceti dnů od právní moci rozsudků vydat gotický obraz Madona z Veveří Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška.

Římskokatolická farnost Veverská Bítýška připravuje převoz přičemž předpokládáme, že k  fyzickému předání obrazu by mělo dojít počátkem února letošního roku. Obraz bude následně umístěn v Diecézním muzeu v Brně na Petrově.

P. Marek Hlávka, farář z Veverské Bítýšky uvádí, že   "Madona z Veveří je ikona, obraz určený k meditaci. Člověk se má před obraz postavit a v modlitbě a rozjímání hledat odpovědi na otázky o smyslu svého života a existence".  I proto bude obraz vystaven na místě, kam  lidé chodí nejen obdivovat umělecké skvosty, ale také se před nimi modlí.
Právě Diecézní muzeum je institucí, která představuje sakrální umění z brněnské diecéze odborné a laické veřejnosti v unikátní stálé expozici Vita Christi, ale nabízí rovněž prostředí ke ztišení, meditaci a modlitbě. Tím se odlišuje od ostatních podobných institucí v Brně.

Ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka doplňuje: "Po obdržení rozsudku byly zahájeny nezbytné kroky na přípravu instalace tak, aby bylo k datu převzetí obrazu  Diecézním muzeem připraveno důstojné místo pro zpřístupnění Madony z Veveří široké veřejnosti."

Pro úplnost dodejme, že připravované dovolání Národní galerie nemá odkladný účinek.

(Zdroj: Martina Jandlová, tisková mluvčí Biskusptví brněnského)