Když je krize, Češi nejsou ticho

19.12.2013 18:05
 

 Také toto nadějeplné konstatování připravenosti pomoci zaznělo na dnešním setkání u příležitosti zhodnocení humanitární pomoci Charity ČR. Za rokem 2013 se při něm ohlédl nový generální sekretář Charity Jakub Líčka, národní povodňový koordinátor Martin Zamazal i autorka výše uvedeného výroku Megan King, koordinátorka charitní humanitární a rozvojové pomoci.

Jakub Líčka ve svém úvodním vstupu vyzdvihl humanitární pomoc jako jednu z nejdůležitějších služeb, které Charita může společnosti nabídnout. A to již od roku 1993, kdy se vydal první humanitární konvoj Charity do Bosny a Hercegoviny. Zdůraznil skutečnost, že za uplynulých 20 let již Charita pomohla při humanitárních pohromách ve 28 zemích světa a podílela se na likvidaci následků 7 povodňových katastrof, které zasáhly ČR.

V rámci rekapitulace uplynulého kalendářního roku též zmínil i udělení ceny Gratias agit, kterou obdržela Charita ČR od ministerstva zahraničí, jsa šiřitelkou dobrého jména ČR v cizině. Za tři letošní nejdůležitější akce v této souvislosti označil pomoc  lidem v násilím zmítané Sýrii či těm, které zasáhl tajfun Haiyan nebo tuzemské povodně.

Megan King hovořila především o humanitární pomoci, kterou v rámci různých projektů realizuje Charita ČR, a to rovnou na čtrnácti místech světa. "Mám velkou radost i z výnosu sbírky na pomoc tajfunem zasaženým Filipínám. Stav konta blížící se devíti milionům mě velmi mile překvapil," řekla hlavní koordinátorka charitní pomoci v cizině.

Martin Zamazal zase mohl s potěšením konstatovat, že Charita je již známým pojmem a etablovanou organizací odborníků pomáhajících s lidským přístupem. Zrekapituloval, že v rámci letošní povodňové pomoci bylo z balíku 41 milionů Kč podpořeno 900 domácností, a dalším 400 se pomoci Charity ještě dostane. To vše díky podpoře dárců ze všech částí republiky, německé charity, církve i státní správy a samosprávy.

Závěrem dnešní akce byl též představen zbrusu nový web www.humanitarnipomoc.cz, kde zájemci najdou na jednom místě všechny potřebné informace o této formě podpory potřebných doma i v cizině.

A čemu se bude věnovat Charita ČR příští rok? Chce se např. zaměřit na systematickou komunikaci s pravidelnými dárci, kteří jsou sdružováni v Klubu Caritas. Vyjít vstříc by se mělo i dárcům, kteří budou chtít svou podporu veřejně prezentovat: Charita pro ně připraví speciální certifikáty.

Připomínáme, že nejdůležitější charitní akcí počátku nového roku bude Tříkrálová sbírka 2014, největší akce svého druhu v ČR. Charita prosí: Koledujte s námi! Příležitost pomoci či přispět budete mít mezi 1. a 14. lednem 2014. Více na www.trikralovasbirka.cz, v místní charitách a římskokatolických farnostech.

Info o celé charitní síti nejen po celé republice hledejte na www.charita.cz.