Římskokatolická církev dostává miliardy: Na co?

19.07.2017 09:54

V uplynulých dnech se v českých médiích objevila zpráva čerpající z údajů státního závěrečného účtu, ze které plyne, že česká římskokatolická církev dostává od státu několik miliard korun ročně a že příspěvky od státu se postupně snižují. Jak se peníze rozdělují, jak se peníze využívají? Ukážeme několik příkladů.

Církve a náboženské společnosti v roce 2016 ze státního rozpočtu dostaly 3,49 miliardy korun. Meziročně se tyto výdaje snížily o 1,9 procenta, tedy o 67,3 milionu korun. Snižuje se, především v souvislosti s tzv. restitucemi, státní příspěvek na činnost církví (loni činil 1,37 miliardy). Příspěvek se bude postupně do roku 2030 snižovat až na nulu.


Příspěvky od státu na každodenní činnost

Státní závěrečný účet za loňský rok uvádí, že ministerstvo kultury vedle peněz na platy duchovních poskytlo církvím ještě 251 milionů korun jako dotace zejména na péči o památky a podporu živého umění. Opravené památky ve svém okolí asi nejlépe znáte každý z vás; na restaurovaná umělecká díla se můžete jít podívat mj. i do několika (arci) diecézních muzeí v ČR či navštívit např. zámek v Kroměříži, který se vrátil olomouckému arcibiskupství a je spravován ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Muzeem umění v Olomouci.  Více např. zde: https://www.sluzbaverejnosti.cz/news/navracena-umelecka-dila-zustanou-verejnosti-pristupna/ nebo zde: https://www.sluzbaverejnosti.cz/news/santiniho-zelenohorska-perla-v-nove-sezone-pod-spravou-cirkve/.

Ministerstvo školství církvím poskytlo 1,44 miliardy korun, jde hlavně o peníze pro školy a školská zařízení, jejichž zřizovateli jsou církve. Na vzdělávání včetně zájmového studia šlo 1,27 miliardy a na využití volného času dětí a mládeže 91 milion korun - k těmto aktivitám patří třeba Salesiánská střediska mládeže. V roce 2016 působilo v ČR 139 církevních školních zařízení, kterým stát na provozní náklady poskytl 1,37 miliardy korun, téměř o 71,8 milionu více než v roce 2015. Kde se dozvíte více? Např. zde: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/160831novy-skolni-rok-zacina-i-v-cirkevnich-skolach. O širších souvislostech se pak dozvíte zde: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/160831novy-skolni-rok-zacina-i-v-cirkevnich-skolach.

Ministerstvo práce poskytlo církvím loni 253,5 milionu korun. Z toho 72,7 milionu šlo na služby sociální péče, téměř 30,4 milionu byl státní příspěvek na pěstounskou péči. Oblast soc. péče je doménou zejména Charity ČR, podrobnosti vč. výročních zpráv hledejte tady: https://www.charita.cz/.

Ministerstvo zahraničí poskytlo církvím 88,8 milionu korun, ministerstvo zemědělství 42,2 milionu. Kolem deseti milionů poskytly resorty zdravotnictví, vnitra a ministerstvo pro místní rozvoj, příspěvky dalších vládních institucí byly v řádech milionů či nižší.


Hospodaření pro budoucnost

Finanční náhradu vyplácenou v rámci restitucí církve používají hlavně na zabezpečení do budoucnosti. Jak? Souhrnně zde: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/161123zodpovedne-investujeme-a-pripravujeme-se-tak-na-budoucnost. Zajímají vás příklady investic z poslední doby?

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/170421sede-sestry-diky-restitucim-pomahaji-nemocnym-alzheimerovou-chorobou

https://www.doo.cz/posledni-zpravy/3428-nabidka-dovolene-v-nove-zrekonstruovane-fare-v-bohusove.html

https://www.sluzbaverejnosti.cz/news/planujete-jiz-program-a-letni-volne-dny/

https://www.ado.cz/clanek/arcibiskupska-restaurace-u-kristyna-nabizi-pizzu-testoviny-i-pro-celiaky

https://www.sluzbaverejnosti.cz/news/arcibiskupska-farma-hospodari-ekologicky-penize-vydelava-skot-i-pohanka/


(František Jemelka, Tiskové středisko ČBK; s využitím ČTK)