Reakce na čl. LN o nárocích benediktinů v Broumově

02.10.2013 10:23

23. září 2013 vyšel v Lidových novinách článek Stíny z protektorátu znejistily restituci, který se věnoval problematice nároků benediktinů na navrácení movitého majetku z Broumovska, a to v rámci naplňování zákona o majetkovém narovnání. Uveřejňujeme k tomu dopis generálního sekretáře ČBK, který adresoval šéfredaktorovi listu D. Balšínkovi.

 

Vážený pane šéfredaktore,

v pondělí 23. září 2013 vyšel v Lidových novinách (dále LN) článek Filipa Nachtmanna nazvaný Stíny z protektorátu znejistily restituci. Článek upozorňuje na problematičnost benediktiny vzneseného nároku na navrácení jejich broumovského majetku a naznačuje možnou nacistickou minulost členů této komunity (pro účely tohoto dopisu si dovoluji užít tuto zkratku). Věc rozhodného data, kdy benediktini o nyní žádaný majetek přišli, přenechme k posouzení historikům, archivářům a právníkům. Dovolte mi však alespoň stručně reagovat na uvedené hypotézy týkající se nacistické minulosti mnichů z kláštera v Broumově.

Myslím si, že nikdo by nechtěl být označen za kolaboranta či sympatizanta s něčím natolik odsouzeníhodným, jakou byla nacionálně socialistická ideologie hitlerovského Německa. Je-li pak za Vám jistě známých okolností takto označen církevní subjekt (resp. jeho členové), může takovéto obvinění vrhat negativní světlo nejen na církev jako takovou, ale i celý proces navracení církevního majetku. Vzhledem k takto závažným následkům by proto podobná obvinění měla být buď jednoznačně prokázána, nebo nechť nejsou vznášena vůbec. V opačném případě totiž riskujeme, že osočíme nevinného, jemuž se pak už ale jen obtížně může podařit očistit své jméno.

Mám obavu, že právě to se stalo ve zmíněném článku na s. 3 onoho vydání LN. A to díky uveřejnění vyjádření ředitele Muzea Broumovska K. Franzeho ve znění: "Nejde asi dělat z benediktinů neviňátka. Dovedu si představit, že mladí řeholníci byli nadšení Hitlerovou ideologií."

Prosím Vás tedy o to, aby redakce Lidových novin nepřestávala poctivě hledat objektivní náhled nejen na vyhrocené okamžiky našich moderních dějin. K tomu si dovolím vyprošovat Vám dostatek sil.

S díky za práci Vás i Vašich kolegů z redakce

 

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.

generální sekretář ČBK