Přehledně k vývoji situace kolem rozhodnutí SPÚ ve věci výzev řádu maltézských rytířů

09.03.2016 18:09

V médiích jste asi v těchto dnech zaznamenali informaci o tom, že ústředí Státního pozemkového úřadu (SPÚ) zrušilo veškerá rozhodnutí svých krajských poboček ve věci vydávání majetku řádu maltézských rytířů. Pro zorientování se v poměrně složité problematice a stanoviscích obou stran doporučujeme aktuální článek z dílny ČTK:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rad-se-odvolal-proti-spu-ktery-zrusil-verdikty-o-vydani-majetku/1324604.

Je nesporné, že vyřešení uvedené situace, a vypořádání "restitučních" nároků řádu (ale platí to i obecně), by pomohlo rozvoji obcí v ČR. Mluví se např. o obci Hrušky na Vyškovsku, která s řádem o vyřešení situace na jemu navrácených pozemcích prý již začala jednat, a v současné době se tak opětovně dostává do stavu nejistoty.

Připomeňme, že právě možnost jednat při tvorbě rozvojových plánů obcí s jasně určenými majiteli a odblokování restitučních majetků pro dohodu právoplatného církevního vlastníka a obce ve prospěch všech, je jedním z méně doceňovaných pozitiv tzv. církevních restitucí, částečného majetkového vyrovnání. Tomuto aspektu jsme se více věnovali v samostatném článku Generální sekretář ČBK k odblokování majetku.

Více infromací o řádu naleznete zde; informace o SPÚ hledejte tady.

(Autor: František Jemelka, Tiskové středisko ČBK; zdroj: ČTK)