NG vydá obrazy Mistra vyšebrodského oltáře i dvě díla P. P. Rubense

05.12.2013 08:20

Národní galerie v Praze (NG) vydá devět gotických deskových obrazů Mistra vyšebrodského oltáře a dvě díla Petra Pavla Rubense, informoval o tom ministr kultury v demisi Jiří Balvín. V rámci naplňování zákona o majetkovém vyrovnání se tato vysoce ceněná gotická, resp. barokní díla vrátí cisterciákům (v prvním případě) a augustiniánům (v případě druhém). Pro milovníky umění ovšem žádná změna nenastane: díla budou dále k vidění v expozicích Národní galerie, obě strany se totiž dohodly na dlouhodobých zápůjčkách.

NG doposud v rámci zákona 428/2012 Sb. zatím obdržela celkem deset výzev k vydání 59 uměleckých děl. Patří mezi ně i čtyři středověké obrazy, které jsou částí tzv. Puchnerova oltáře a o něž se uchází řád Křižovníků s červenou hvězdou. Galerie zatím dvěma žádostem z těchto deseti výzev nevyhověla.

Podle zákona o majetkovém vyrování mohou být vydány movité věci, které funkčně souvisely s nemovitostmi, které oprávněné osoby (tedy jednotlivé církevní právnické osoby) již vlastní, nebo které se podle zákona také vydávají. Třeba u Vyšebrodského cyklu tak cisterciáci museli doložit funkční spojení s vyšebrodským klášterem.

Podrobnosti k článku naleznete např. zde.