Jak pomáhá Charita?

11.10.2013 08:17

Péče o slabé a potřebné patří k nejdůležitějším úkolům církve. Zvláště v souvislosti s diskusí o majetkovém narovnání státu a církvemi je třeba znovu připomenout, jaké úkoly církev v této oblasti vykonává. Přinášíme proto zajímavé informace o několika jedinečných aktivitách, jimž se věnuje církví zřizovaná Charita ČR.

Péče o lidi nevyléčitelně nemocné

Charita ČR stála u zrodu hospicového hnutí v ČR. Nadále zůstává jednou z mála organizací, která lidem terminálně nemocným (V závěru života) poskytuje ulehčení, potřebnou péči a zároveň důstojné intimní prostředí. Čtyři charitní hospice mají kapacitu 140 lůžek, v roce 2012 jimi prošlo 1600 klientů. Vedle toho provozuje Charita ČR 21 mobilních hospiců (péče v domácím prostředí), které poskytly své služby 739 klientům.

Domov pro lidi s roztroušenou sklerózou

Domov sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové je jediným zařízením svého typu u nás, tedy jediným lůžkovým zařízením pro nemocné roztroušenou sklerózou. Trvalý domov zde má 14 uživatelů, 28 lůžek je určeno pro maximálně dvouměsíční zdravotní pobyty. Dále domov nabízí odlehčovací pobyty (7 lůžek), dva byty chráněného bydlení, půjčovnu zdravotních pomůcek a poradnu.

Pečovatelská a ošetřovatelská služba

Charita ČR byla v 90. letech průkopníkem v oblasti tuzemské domácí péče. Ačkoliv dnes již existuje velké množství organizací poskytujících tyto tolik potřebné služby, zůstává v mnoha okresech a regionech Charita jejich jediným poskytovatelem. V roce 2012 pracovalo pro Charitu ČR 1849 pečovatelek a zdravotních sester, které vykonaly úctyhodných 4,3 milionu návštěv u klientů v jejich domácím prostředí. Mnozí z nich se tak díky nim nemuseli stěhovat do domovů seniorů či i LDN.

Domovy pro seniory

Ačkoliv Charita ČR není jediným poskytovatelem této služby, je však výjimečné to, jak k ní přistupuje. Předně usiluje o domáckou atmosféru, spíše menší kapacitu a dělá vše pro to, aby do aktivit zapojila i klienty s minimálními možnostmi pohybu. Druhým důležitým faktorem je to, že si nevybírá „méně náročné“ klienty. V březnu 2013 upozornil ombudsman na to, že tři čtvrtiny krajských zařízení na svých webech uvádějí takové podmínky, které části klientů jejich službu uzavírají – zejména jsou diskriminování senioři s demencí či jiným psychickým onemocněním nebo sociálně slabí (tzv. nepřizpůsobiví nebo lidé se záznamem v trestním rejstříku). Takový přístup Charita ČR nejen odmítá, ale naopak ke komplikovanějším klientům přistupuje aktivně. Pro své pracovníky např. uspořádala v roce 2012 sérii seminářů na téma aktivizace seniorů s demencí, která vychází z nové metody individuálního přístupu a práce s životním příběhem (tzv. psychobiografický model péče). A díky tomu, že poskytuje desítky sociálních služeb pro lidi v sociální nouzi (poradny, terénní práce, centra pro lidi bez domova) může bez obav přijmout i klienty, kteří mají určitý hendikep v začlenění do majoritní společnosti.

Domácí péče v zahraničí

Bohaté zkušenosti z realizace sociálních služeb Charita ČR využívá i v zahraničí. Pomáhá například zavádět systém domácí péče v Moldávii a Gruzii, kde školí pracovníky či dobrovolníky, rozvíjí střediska domácí péče a také předává své poznatky ohledně legislativy a veřejného pojištění tamním vládám. Za „šíření dobrého jména v zahraničí“ díky těmto a dalším projektům rozvojové spolupráce a humanitární pomoci získala Charita ČR v roce 2012 ocenění MZV ČR Gratias Agit.

Povodně: Připravenost a dlouhodobá pomoc

Aktivní pomoc při živelních katastrofách je dnes už pro Charitu samozřejmostí. Ve většině krajů je součástí integrovaného záchranného systému, provozuje humanitární sklady a má desítky svých sociálních pracovníků (např. pečovatelek) vyškolených na první psychologickou pomoc i sociální šetření. Díky své celorepublikové síti, vyškoleným zaměstnancům nebo dlouhodobým dobrovolníkům může Charita ČR nabídnout pomoc okamžitě a účinně. Navíc – na rozdíl od většiny ostatních humanitárních organizací – zůstává v zasaženém regionu i po opadnutí vody, a může tak dlouhodobě díky svým sociálním službám podporovat ty, na které katastrofa dolehla nejvíce – zejména lidi staré, osamocené, nemocné či matky samoživitelky.

Při jarních povodních 2013 rozdala Charita ČR 8 782 litrů desinfekce a čisticích prostředků či 5 572 ks nářadí, nástrojů a pomůcek pro úklid; zapůjčila 228 vysoušečů a do terénu vyslala na 500 pracovníků a 222 dobrovolníků.

Více na www.charita.cz.