Činnost dočasné komise PS pro řešení majetk. otázek

14.11.2013 08:35

Diskuse týkající zákona o majetkovém narovnání vztahů s církvemi stále neutichá. Z tohoto důvodu považujeme za užitečné připomenout si Zprávu Jana Kasala, předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny (dále jen PS) pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi, která mapuje činnost této komise v období od 13. června 2008 do 31. března 2009.

Ve zprávě, kterou si včetně příloh můžete stáhnout ZDE, je popsána činnost komise zabývající se otázkami majetkového vyrovnání mezi státem, církvemi a náboženskými společnostmi. Členy této komise byli zástupci tehdejších parlamentních stran, vč. čtyř představitelů z ČSSD a dvou z KSČM.

Zástupci  parlamentních stran (PS) v uvedeném období tedy byli přítomni jednáním této komise a vzali na vědomí expertízy a finanční analýzy, které tato komise zadala a učinila tak reflexi podstatných parametrů zákona.

Finanční náhrady (jedno z aktuálních témat debaty) byly pro výše uvedené vyčísleny už v roce 2007, a to v hodnotě 134 miliard korun. Vycházelo se při tom z údajů, které dodaly církve a náboženské společnosti, a z materiálů Pozemkového fondu ČR i Lesů ČR. Pro ocenění majetku bylo použito průměrné ceny nemovitého majetku v České republice, tedy v podstatě průměru mezi nejdražšími a nejlevnějšími pozemky. Tento výpočet byl ověřen dvěma studiemi, studií Výzkumného ústavu zemědělského a studií společnosti Ernst & Young.