Biskupství litoměřické koupilo objekt v Dobranově, farní charita tu provozuje soc. ubytovnu

26.06.2015 13:21

Biskupství litoměřické letos zakoupilo (2015) objekt v Dobranově na Českolipsku. Pořízen byl z finanční náhrady částečného majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Farní charita v něm provozuje sociální ubytovnu; od konce roku 2010 zde tedy pomáhá rodinám s dětmi nebo maminkám s dětmi, event. i jednotlivcům, kteří se ocitli v bytové tísni.

Za zhruba pět let, kdy Farní charita Česká Lípa sociální ubytovnu v Dobranově provozuje, pomohla už desítkám lidí. Jednou z nich je i paní Pavla, která tu se svými dvěma dětmi našla zázemí po dobu přibližně půldruhého roku. Byla ve finanční nouzi, do níž se dostala i kvůli svým zdravotním komplikacím. „Díky ubytování v Dobranově jsem byla schopna vyřešit některé své životní problémy. Byla jsem na vše sama a v sociálních pracovnicích jsem našla oporu, která mě postavila na vlastní nohy,” svěřila se tato maminka. Sociální pracovnice jí mimo jiné pomohly vyřídit průkaz pro tělesně postižené a nakonec najít i nové bydlení, kde je blíže rodině, která se o ni a její děti může postarat.

Ve dvoupatrové budově v Dobranově je deset pokojů, sociální zařízení, prádelna a dvě standardně vybavené kuchyňky. V průběhu letošního června a července tu bude probíhat rekonstrukce topení celého objektu, včetně zřízení nové kotelny. „Díky investici do topení se kvalita bydlení zlepší,“ poukazuje ředitelka Farní charity Česká Lípa Eva Ortová. Tato úprava například umožní to, aby tu do budoucna mohla vzniknout víceúčelová herna, která by malým dětem sloužila ke společným hrám a větším pak na doučování či k různým volnočasovým aktivitám.

(Jana Michálková, tisková mluvčí Biskupství litoměřického)