66 let od akce K: nezapomněli jsme?

13.04.2016 13:58

Dnes je tomu 66 let, kdy v noci ze 13. na 14. dubna 1950 začala tzv. akce K, tedy proces komunistické likvidace mužských klášterů na československém území. Komunisté pomocí státní bezpečnosti a za souhlasu ÚV KSČ zabrali 219 řeholních domů a ze svých domovů bylo za účelem centralizace či internace (přísnější režim) vyhnáno 2376 řeholníků. Akci K později následovala akce Ř, která se týkala ženských řeholí.

První etapa, jejíž výročí připadá právě na tyto dny, byla primárně namířena k získání kontroly nad těmi nejpočetnějšími řády působícími na území tehdejší republiky. Příslušníci SNB, StB a oddíly Lidových milicí v českých zemích obsadili 75 klášterů, na Slovensku jich potom bylo 62.

Pokračování akce K pak proběhlo ve dnech 27. a 28. dubna 1950, týkalo se zbylých řeholí. V této druhé etapě bylo obsazeno 69 klášterů; na Slovensku druhá etapa proběhla o půlnoci ze 3. na 4. května 1950, a týkala se zbylých třinácti řeholních domů.

Je dobré si v těchto dnech připomenout, že tato represivní akce měla přímý dopad nejen na životy několika tisícovek lidí a činnost československé katolické církve, ale byla spouštěčem procesu devastace a znehodnocení řádového majetku či vybavení objektů.

O likvidaci klášterů se rozhodlo ke konci roku 1949 a připravovala se již od léta téhož roku.

Více informací na: https://www.ustrcr.cz/cs/akce-k či https://goo.gl/UkkjHP.

Až s ezase bude mluvit o církevních majetcích či nahrazení křivd, vzpomeňme si ...

(s využitím výše uvedených zdrojů a www.kapucini.cz; reprofoto: www.pastorace.cz)